KATA ASHI HISHIGI

KATA ASHI HISHIGI – HEEL HOOK

Heel hook, ett vridet knälås, har blivit ett vanligt vapen i modern grappling. Men, var kommer det ifrån? Heelhooken (som har blivit det ”svengelska” namnet) lärdes ut av Takeo Yano, som bland annat har gått en oavgjord match mot Hélio Gracie 1937.

JAPAN

Yano hade tränat för Hajime Isogai, en mattkampsexpert, på Dai Nippon Butoku Kai. Isogai var son till Tsunehisa Isogai, Hanshi inom Sekiguchi-ryū jūjutsu, men flyttade till Tokyo 1891, och började då träna Judo med Jigoro Kano på Kodokan. Isogai lärde sig också Ne-waza av Kaichiro Samura, som kom från Takeuchi Santo-ryū. Isogai var den förste levande som fick 10 Dan i Judo (1937, och den andra totalt sett). Samura fick i sin tur 10 Dan i Judo 1948.

BRASILIEN

Yano hamnade så småningom i nordöstra Brasilien, där han instruerade och gick matcher. Han tränade bland annat tillsammans med George Gracie. Ivan Gomes, känd grappler från 60-talet, hade lärt sig tekniken från sin tränare Zé Maria, som hade lärt sig den av Yano.

KAWAISHI

Exakt var heelhooken kom in i bilden är förstås svårt att säga. Intressant är att Mikinosuke Kawaishi, som även han hade tränat på Dai Nippon Butoku Kai, också hade med tekniken i sin träning i Europa. Tekniken blev förbjuden i Judo-tävlingar på ett tidigt stadium, men de som har tränat Kawaishi-systemet i Ju Jutsu har tränat på tekniken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *