SJÄLVFÖRSVAR

SJÄLVFÖRSVAR

Självförsvar brukar vara en väldigt stor del av ”traditionell” Ju Jutsu i Sverige, men många (kanske alla?) former av kampsporter brukar förstås marknadsföras som ”bra självförsvar”. Vad är självförsvar? Vad är bra självförsvar? Här har vi listat ett antal viktiga aspekter.

  1. Vissa menar att det är helt vattentäta skott mellan självförsvar och ren tävlingskampsport. Detta är naturligtvis helt felaktigt. Det som fungerar i en MMA-match fungerar rimligtvis även som självförsvar. Om allt annat är lika, vem tror du kan försvara sig själv bäst på gatan? En självutnämnd ”självförsvarsexpert” med ”10 Dan” eller en duktig tävlingsfighter?
  2. Sparring är utmärkt självförsvarsträning. Dels därför att man måste träna en del i skarpt läge för att ha en aning om hur ens tekniker fungerar, och dels för att man måste vänja sig vid både ett realistiskt tempo och den fysiska kontakten.
  3. Vad finns det som man inte kan träna på i 100% realistiskt tempo? Rimligtvis sådant som är förbjudet i olika former av tävlingar! Ögon, hals, skrev, vridande handledslås, osv. Just den biten får man alltså träna på ett annat sätt. Däremot måste man ha en realistisk uppfattning över sin egen förmåga att utföra dessa tekniker under press, och att få dem att fungera på en t ex potentiellt påtänd angripare. ”KO” bygger till stor del på ren massa, om du tror att du kommer att vara betydligt mindre än en angripare påverkar det förutsättningarna för dina tekniker. Mycket på grund av denna punkten har vi väldigt få ”konstlade” självförsvarstekniker. KISS-principen är alltid närvarande!
  4. Vad tror du själv att du behöver för att kunna försvara dig? Fler sätt att ta sig loss från en angripare som håller fast dig i en handled, eller att vara en bra ”fighter”?
  5. Ingen ger sig på någon för att själv få stryk, och om det ändå skulle hända så är det alltså inget problem. En förövare väljer ut ett förmodat lätt offer, så förhoppningsvis kan man använda denna underskattning till sin fördel.
  6. En del klubbar säger att deras träning är anpassad efter ”svensk lagstiftning”, man pratar om nödvärnslagar osv. Visst, vi lär inte ut hur man attackerar någon som är helt försvarslös, men samtidigt är det alltid bättre att försvara sig själv och andra till 100% och reda ut eventuella rättigheter efteråt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *