GO NO KATA

Go no Kata togs fram av Kodokan 1887, på sätt och vis motsvarande ett ”gulbältespapper”, baserad på tekniker från Tenjin Shin’yō-ryū och Kito-ryū – två Ju Jutsu-stilar som Jigoro Kano hade tränat. Eleverna (och även assisterande tränare) skulle kunna träna ett antal fastställda tekniker, som visade på viktiga principer för träningen. För att kunna börja träna på Katan innan eleverna hade adekvat fallteknik slutfördes inte kasten, utan man stannar med själva ”lyftet”. Katan innehåller sju tekniker, varav tre (Seoi nage, Uki goshi och Ushiro goshi) upprepas med andra ingångar. Då den ursprungliga keiko-gin hade korta ärmar och ben tar man ej tag i ärmarna i Katan. Go no Kata innehåller både kombinationer (Renraku Waza) och kontringar (Kaeshi Waza), och alla tekniker utförs från Jigotai. Man var till slut inte riktigt nöjd med Katan, och den blev alltså inte en officiell Kodokan-kata.

1. Seoi nage
2. Ushiro goshi
3. Sukui nage
4. Hidari Seoi nage
5. Uki goshi
6. Hadaka jime Koshi kudaki
7. Tobi goshi Uki goshi
8. Osoto otoshi
9. Ushiro goshi
10. Kata guruma

Efter Kanos död har katan både utvecklats och avvecklats på olika håll. De tre med 10 Dan på Kodokan år 2006 (Ichirō Abe, Toshirō Daigo och Yoshimi Ōsawa) hade inte själva tränat Go no Kata. Abe-sensei hade tränat för Hideichi Nagaoka-sensei (1876–1952), 10 Dan, som själv hade tränat direkt för Kano, och som påstås ha kunnat katan. Abe påstod själv att han aldrig hade sett Nagaoka visa katan. Keiko Fukuda, som började med judo 1935 och hade tränat för både Kyūzō Mifune-sensei (1883–1965) och Kaichirō Samura-sensei (1880–1964)(båda med 10 Dan), kunde inte komma ihåg om hon möjligtvis hade sett Go no Kata före andra världskriget, men absolut inte efter det i alla fall. Kawaishi kände till Go no Kata, men det verkar vara en helt annan kata med samma namn.

Den främste experten på katan idag verkar vara Ochiai-sensei, och det finns en video där han visar Go no Kata tillsammans med Taniguchi på Kodokan. Ochiai studier av katan är baserade på boken ”Judo Mizu Nagare”, författad av Ochiais farbror (eller morbror?) Kuhara, 9 dan! Alessio Oltremari från Italien har studerat Go no Kata för Ochiai, och har gjort ett par videos med katan. Lars Dahlkvist har gjort en svensk bok om katan. Det finns också en video där Carl De Crée, 8 dan Judo, 6 dan Ju Jutsu och svart bälte i Kyokushin Karate, lär ut katan.

Källor:

Judoinfo.com har en artikel om katan.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *