GRADERING 2022

Vår Yudansha-kalender är förstås alltid preliminär. Anledningen till att vi ens har den är, förutom själva planerandet i sig, att vi inte vill dela ut ett svart bälte för att man är bra – utan tvärt om! Svartbältesgraderingen man har framför sig skall sporra till mer träning, och mer fokuserad träning – Man skall bli bra för att man får gradera till svart bälte. Fredrik Sjövall började träna Nage no Kata på Lugi inför sin svartbältesgradering 2016, Ola Håkanson började fokusera på BJJ på Musubi Dojo och på läger, osv.

Graderingen 2022 kan förstås innehålla en gradering för de som planerades för 2020-2021, om de inte blev av. Dessutom är det möjligt att Henrik Wendel graderar till 4 Dan. Hans gradering 2018 sporrade till att omedelbart börja planera en ny gradering. Isåfall finns här några tankar om vad han kommer att visa, och varför.

  • Go no Kata. Den visades på graderingen till 3 Dan, men en repris kan vara bra.
  • Någon klassisk Karate-Kata, men i form av Bunkai. Judo-Kata har alltid en Uke (motståndare) att visa teknikerna på, medan Karate har haft som tradition att man visar teknikerna själv. Det har naturligtvis också blivit bra, men även en ”enkel teknik” i en ”enkel Kata” visas olika av olika instuktörer i olika stilar. Att därför visa en klassisk Kata men mot faktiska motståndare kräver mycket efterforskning och mycket träning, vilket är rimligt till 4 Dan, och ett steg upp från den efterforskning och träning som krävdes för att få till Go no Kata på graderingen till 3 Dan.
  • Tameshiwari. Vi började med att krossa plattor för att vi hade möjligheten, barnen tyckte att det var kul, och man lär sig mer än man tror på att slå sönder något med lite finess.
  • Kenjutsu-Kata.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *