KATA

KATA – 形

Kata är en träningsform som tar en viss plats i vår Ju Jutsu-stil, primärt när man kommer upp till svart bälte. I egentlig mening är allt som inte är sparring någon form av Kata, och man kan naturligtvis sätta samman tekniker som man själv vill. Vi tycker däremot att Kata skall vara något traditionellt, som en ren motpol till just sparring.

NAGE NO KATA – 投の形

En Kata i en form som utarbetades 1884-1885 av Jigoro Kano. Tre kast, som utförs både åt höger och vänster, från respektive fem grupper: Te-waza, Koshi-waza, Ashi-waza, Ma-sutemi-waza och Yoko-sutemi-waza. Fredrik Sjövall visade de tre första serierna på sin svartbältesgradering, 2016-11-13, med Ignacio Arribas (3 Dan Judo) som Uke.

KIME NO KATA – 極の形

Kime no Kata skapades på Kodokan 1888, och innehåller 20 tekniker. De åtta första är från knäsittande, de sista 12 från stående. Katan skiljer sig från många andra Kator, då den innehåller attacker med både Tanto och Katana. Tori är dock obeväpnad hela tiden.

GO NO KATA – 剛の形

Även om Go no Kata fastställdes 1887, så sägs den vara äldst av alla Kator från Kodokan. Den skall nämligen ha tränats redan från Kodokans grundande, och sägs ha sin grund i Tenjin Shin’yō-ryū och Kito-ryū, två Ju Jutsu-stilar som Jigoro Kano hade tränat. Go no Kata innehåller 10 tekniker, men kasten i Katan fullföljs inte, utan avslutas ”mitt i” med kontroll.

JOSHI-GOSHINHO NO KATA – 女性護身法の形

Joshi-Goshinho no Kata skapades 1943 av Jiro Nango, dåvarande ledaren för Kodokan, för att bevara traditionella självförsvarstekniker för kvinnor. Första delen handlar om hur man rör sig, andra delen hur man tar sig loss från grepp (fem tekniker), och tredje delen hur man kontrar attacker (fem tekniker).

KODOKAN GOSHIN JUTSU – 講道館護身術

Kōdōkan Goshin Jutsu skapades 1956, då man ansåg att Kime no Kata var förlegad i rent självförsvarssyfte, och blev därmed Kodokans nyaste Kata. 21 attacker, varav nio med vapen, möts med Aikido-liknande försvar.

SERYOKU ZENYO KOKUMIN TAIIKU NO KATA

Katan är egentligen en serie ”gymnastik”-övningar, där första delen görs själv, och andra delen görs med en motståndare. Slutet av del två är i praktiken Ju no Kata.

EBO NO KATA

EBo no Kata togs fram av Mario den Edel (”E”, 8 Dan, EM-mästare 1980 och 1981, 4 Dan Judo, tränare för holländska landslaget i 13 år, samt utvecklare av Duo-tävlingssystemet) och Wim Boersma (”Bo”) på 80-talet. Den finns som krav för 1 Dan i ju jutsu enligt Judo Bond Nederland.

HEIAN SHODAN – 平安初段

Heian Shodan skapades på Okinawa 1895 av Yastasune Itosu, med grunden i äldre Kator. Gichin Funakoshi, Shotokan-karatens fader, förde Katan till Japans fastland. Idag tränas Katan både inom olika Karate-stilar och inom Taekwondo. Även om denna Karate-stil inte riktigt ligger i linje med det vi tränar för stående ”fighting” tycker vi att Heian Shodan är användbar på andra sätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *